Wskaźniki mierzone w BIA
FAT % i FAT MASS – masa tkanki tłuszczowej w % (w stosunku do masy całego organizmu) i kg
Informacja o poziomie tkanki tłuszczowej wraz z wynikami pomiaru obwodowego poszczególnych partii ciała pozwala dobrać indywidualny trening spalający tkankę tłuszczową na maszynach cardio (rowerek, ergometr ręczny, elipsa, bieżnia), jak i poprzez trening obwodowy. W Centrum Treningowym CMTS do redukcji tkanki tłuszczowej stosujemy trening ogólnokondycyjny, aerobowy, z elementami treningu funkcjonalnego, aby wyeliminować ryzyko przeciążeń i kontuzji. Udzielamy też porad na temat diety i suplementacji.
FFM – masa tkanki beztłuszczowej w kg
Na tkankę beztłuszczową składają się mięśnie, narządy wewnętrzne, płyny ustrojowe i kości.
Ponieważ masa beztłuszczowa charakteryzuje się stałym poziomem uwodnienia, jej zmiana wiąże się z rozwojem (lub redukcją) układu mięśniowego. Jej odpowiedni poziom warunkuje dobrą przemianę materii. Wraz ze wzrostem masy mięśniowej rośnie zapotrzebowanie na energię, co pomaga w zmniejszeniu tkanki tłuszczowej i masy ciała. Trening funkcjonalny CMTS buduje bazę mięśni stabilizujących postawę ciała i zwiększających efektywność aktywności fizycznej.
TBW – całkowita zawartość wody w organizmie w kg
Woda odgrywa istotną rolę w wielu procesach organizmu i występuje w każdej komórce, tkance oraz każdym narządzie. Utrzymanie prawidłowego jej poziomu zapewnia efektywne funkcjonowanie organizmu.
BMI – indeks masy ciała
Zwiększony współczynnik BMI oznacza zagrożenie chorobami metabolicznymi związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, nadciśnieniem, chorobami niedokrwiennymi serca, miażdżycą. Zbyt niski poziom koreluje z niedożywieniem, anoreksją, a niekiedy nadczynnością tarczycy.
kcal BMR – wskaźnik podstawowej przemiany materii
Określa liczbę kalorii potrzebnych organizmowi do utrzymania podstawowych funkcji życiowych w czasie spoczynku. Około 70% kalorii dostarczanych na co dzień jest zużywanych na podstawową przemianę materii. Wyższy poziom BMR powoduje zwiększenie zapotrzebowania na kalorie. Dając organizmowi mniej kalorii, przyczynimy się do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej. Niska przemiana materii utrudnia utratę tkanki tłuszczowej i zmniejszenie całkowitej masy ciała. Informacje BMR pozwalają nam dokładniej rozpisać trening (częstotliwość oraz intensywność) i udzielić rad dietetycznych.
METABOLIC AGE – wiek metaboliczny
Wskazuje średni wiek związany z typem przemiany materii. Jeśli wiek metaboliczny jest wyższy niż wiek rzeczywisty, wskazane jest zwiększenie tempa przemiany materii poprzez zintensyfikowanie aktywności fizycznej, rozbudowę masy mięśniowej i zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej.
VISCERAL FAT RATING – wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej
Trzewna tkanka tłuszczowa to tłuszcz zgromadzony wewnątrz jamy brzusznej, wokół najważniejszych organów wewnętrznych. Z wiekiem następuje przesunięcie tkanki tłuszczowej w okolice brzucha przy stałej masie ciała. Wynik powyżej 10 pokazuje, że należy zmienić styl życia poprzez modyfikację diety i ćwiczenia: trening funkcjonalny, trening obwodowy i aerobowy.