mgr inż. Daria Topolewska

Dietetyk

mgr inż. Daria Topolewska
Jestem dyplomowanym dietetykiem i pomagam swoim Pacjentom schudnąć na ich własnych zasadach, budując dobre nawyki żywieniowe. Zajmuję się też dietoterapią w wielu jednostkach chorobowych. Pomagam Pacjentom za pomocą żywności obniżyć poziom cholesterolu i kwasu moczowego, obniżyć ciśnienie krwi, złagodzić dolegliwości gastryczne, wyrównać glikemię, wyrównać niedobory żelaza czy zbilansować pod kątem składników odżywczych diety eliminacyjne. Moim głównym założeniem jest indywidualne podejście do każdej osoby, bo wiem jak bardzo różnimy się między sobą, a podobny cel można osiągnąć na wiele sposobów.

Informacje o konsultacjach lekarskich

Współpracujemy z ubezpieczycielami zagranicznymi. Sprawdź, czy akceptujemy Twoje ubezpieczenie.

O mnie

Przeprowadzam konsultacje dietetyczne. W oparciu o szczegółowy wywiad zdrowotny i żywieniowy oraz analizę składu ciała, układam indywidualne plany żywieniowe dostosowane do stanu zdrowia, stylu życia, rodzaju pracy, preferencji smakowych, umiejętności kulinarnych i zasobów czasowych Pacjentów.

Układam też zalecenia żywieniowe, ponieważ praktyczna wiedza pozwala szybciej odnaleźć się w gąszczu pytań i wątpliwości nurtujących każdą osobę świadomie dbającą o zdrowie oraz swoją sylwetkę. Stawiam w nich na proste i łatwe do wdrożenia zmiany, tak aby mały krok dał oczekiwany rezultat.

Wykształcenie

  • 2006 – 2010: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, specjalizacja: Żywność wygodna, funkcjonalna i ekologiczna, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • 2007 – 2011: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Kierunek: Dietetyka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • 2010 – 2011: studia podyplomowe Psychodietetyka, Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej w Warszawie

Doświadczenie

  • od 10.2011 praca z pacjentami indywidualnymi w poradniach dietetycznych i centrach medycznych
  • 05.2015 – 08.2015 – praca w Centrum Medycznym Hansa w Białymstoku w ramach polsko-szwajcarskiego projektu „Wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością w systemie ochrony zdrowia w Polsce”, koordynowanego przez Instytut Żywności i Żywienia oraz Polskie Towarzystwo Dietetyki. Do moich zadań należało przeprowadzanie indywidualnych konsultacji dietetycznych i grupowych warsztatów.
  • liczne praktyki m. in.: Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Szpitala MSWiA w Warszawie, Mazowiecki Szpital Bródnowski w Warszawie, hospicjum onkologiczne przy Centrum Onkologii w Warszawie

Zainteresowania

nowe trendy w dietetyce, psychologia, gotowanie, pływanie, długodystansowa jazda na rowerze, turystyka motocyklowa, podróże na południe i wschód Europy

Konferencje i szkolenia

  • Standardy leczenia dietetycznego – kardiologia
  • Szkolenie dla specjalistów SOIT – School of Insulinresistance Therapy
  • Standardy gastroenterologiczne, hepatologiczne i żywieniowe w praktyce lekarza rodzinnego i pediatry

Członkostwo w organizacjach

  • Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki
  • Członek Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
  • Specjalista polecany przez Fundację Insulinooporność
Aktualności zobacz więcej
Przepis na wzorowy dzień narciarza

Co zrobić, aby idealny dzień na stoku nie zakończył się na SORze ortopedycznym? Zapoznaj się z radami specjalistów Carolina Medical Center i sprawdź, jak powinien wyglądać przepis na udany pobyt w górach.

Podwyższony poziom kwasu moczowego i dna moczanowa

Dowiedz się, czym jest podwyższony poziom kwasu moczowego i dna moczanowa oraz jakie są zalecenia dietetyczne. Przeczytaj artykuł!

Dieta po zabiegu ortopedycznym

Po zabiegu ortopedycznym warto przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Dlaczego? Odpowiednia dieta, bogata w witaminy i składniki mineralne, odgrywa dużą rolę w powrocie do zdrowia i przyspiesza proces regeneracyjny tkanek. Dowiedz się więcej.