Po operacji niezbędna jest też ilość witamin w diecie. Witamina A wspiera regenerację, a witamina K jest ważna dla układu krzepnięcia. Obydwie witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że dla lepszego ich przyswojenia musimy dodać odrobinę tłuszczu do posiłku np. olej rzepakowy, oliwę z oliwek, orzechy czy pestki.
W przypadku dużej utraty krwi podczas operacji oraz u wegan nie można zapominać o żelazie. Weganie powinni skupić się na żywieniowych sposobach zwiększania jego dostępności z produktów roślinnych m. im poprzez zwiększenie ilości witaminy C w posiłkach, sposobach usuwania kwasu fitynowego ze zbóż, unikaniu picia kawy i herbaty po posiłkach, dodawaniu do dań produktów zawierających szczególnie dużo żelaza np. pestki dyni.
Nie możemy też zapominać o nawodnieniu. Po operacji minimalna ilość przyjmowanych płynów to 2 litry na dzień. Przy dużej utracie krwi w czasie operacji, co zdarza się w przypadku endoprotezoplastyki biodra, to co najmniej 3 litry płynów na dzień.
W przypadkach, kiedy doszło w wyniku urazu do uszkodzenia nerwów bardzo ważna jest suplementacja witaminami z grupy B.
Poza tym dieta po operacji powinna dostarczać między 120 a 150% zapotrzebowania energetycznego organizmu. Większa dzienna kaloryczność posiłków przez kilka dni po operacji ułatwi nam realizację zaleceń.
2. Odpowiednia masa ciała pomaga w regeneracji po zabiegu
Zarówno zbyt duża, jak i zbyt mała masa ciała wpływa negatywnie na rekonwalescencję. Niedożywienie, zmniejszenie beztłuszczowej masy ciała i siły mięśniowej powoduje zmniejszenie odporności organizmu. Jest to przyczyną wzrostu zakażeń oraz mniej efektywnego wykorzystywania tlenu, co może spowalniać gojenie się ran.
Otyłość również niekorzystnie wpływa na regenerację po zabiegu. U pacjentów z otyłością obserwuje się gorsze gojenie ran oraz większą ilość infekcji. Co więcej słabe unaczynienie tkanki tłuszczowej powoduje dostarczanie do rany wraz z krwią mniejszej ilości składników odżywczych.
3. Podniesienie odporności organizmu osłabionego operacją
Poprzez dostarczanie do organizmu odpowiednich składników możemy stymulować układ odpornościowy i tym samym zapobiegać infekcjom lub łagodzić ich przebieg oraz skracać ich czas trwania. Główną rolę odgrywają tu kwasy tłuszczowe omega-3, których skarbnicą są tłuste ryby morskie, oleje roślinne, zwłaszcza rzepakowy i lniany, orzechy włoskie i siemię lniane.
Duża ilość warzyw i owoców zapewni nam dowóz wszystkich niezbędnych witamin oraz substancji stymulujących układ odpornościowy. Na wyróżnienie zasługują tu czosnek, cebula, por, brokuły, szpinak, jarmuż, kapusta świeża i kiszona. Są to niestety pokarmy wzdymające, także pacjenci unieruchomieni powinni z nich zrezygnować, aby nie powodować dodatkowego dyskomfortu. Można wtedy posiłkować się innymi warzywami i owocami – pomidory, papryka, kiszone ogórki, truskawki, maliny, borówki, jeżyny, wiśnie, cytrusy.
Naszą odporność wspierają też inne immunostymulujące składniki diety – kakao, miód, zielona herbata, naturalne przyprawy – zioła, curry, kurkuma, cynamon.
4. Wzmocnienie kości i stawów jako profilaktyka złamań kości, osteoporozy, zmian zwyrodnieniowych stawów