Dieta po zabiegu ortopedycznym

Po operacji warto przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Dlaczego? Odpowiednia dieta, bogata w witaminy i składniki mineralne, odgrywa dużą rolę w powrocie do zdrowia i przyspiesza proces regeneracyjny tkanek.

Wspomaganie gojenia

Białko, czyli tzw. proteiny, jako podstawowy budulec naszego organizmu pomaga w regeneracji uszkodzonych tkanek i powoduje szybsze gojenie się ran.
Zaleca się spożywanie pełnowartościowych źródeł białka, jak: chude rodzaje mięsa, ryby, jaja, chudy nabiał. Należy jednak pamiętać, że osoby z podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi powinny czerpać białko głównie z nabiału i jaj, unikając niektórych rodzajów ryb oraz mięsa, zwłaszcza czerwonego. Przeciwwskazaniem do stosowania diety bogatej w białko są choroby nerek.

Składnikami odżywczymi, wspierającymi gojenie, są aminokwasy, czyli glutamina, która chroni nasz organizm przed rozwinięciem powikłań zakaźnych, oraz arginina, biorąca udział w syntezie białka. Po operacji warto też zadbać o odpowiednią ilość witamin w diecie. Witamina A wspiera regenerację, natomiast witamina K jest ważna dla układu krzepnięcia. Obydwie witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że dla lepszego ich przyswojenia powinno się dodawać odrobinę tłuszczu do posiłku – np. olej rzepakowy, oliwę z oliwek, orzechy czy pestki.

Część zabiegów ortopedycznych obarczona jest ryzykiem dużej utraty krwi (np. zabieg endoprotezoplastyki stawów). Dlatego nie możemy zapominać o żelazie. Białko pochodzenia zwierzęcego wpływa na wzrost przyswajalności żelaza. Wegetarianie i weganie powinni zadbać o zwiększanie dostępności żelaza z produktów roślinnych poprzez zwiększenie ilości witaminy C w posiłkach oraz dodawaniu do dań produktów zawierających szczególnie dużo żelaza, np. pestek dyni.

Pamiętaj o nawodnieniu

Woda, nazywana źródłem życia, jest nośnikiem substancji odżywczych, produktów przemiany materii i elektrolitów, dlatego po zabiegu operacyjnym koniecznie musimy o niej pamiętać. Woda stanowi ok. 25% masy kości. Minimalna ilość przyjmowanych płynów to 2 litry na dzień, a w przypadku dużej utraty krwi w czasie operacji to nawet 3 litry.

Zwiększ liczbę kalorii

Dieta po operacji powinna dostarczać między 120 a 150% zapotrzebowania energetycznego organizmu. Większa dzienna kaloryczność posiłków przez kilka dni po operacji ułatwi nam realizację zaleceń.

Zadbaj o odporność

Poprzez dostarczanie do organizmu odpowiednich składników możemy stymulować układ odpornościowy i tym samym zapobiegać infekcjom lub łagodzić ich przebieg oraz skracać czas ich trwania. Główną rolę odgrywają tu kwasy tłuszczowe omega-3, których skarbnicą są tłuste ryby morskie, oleje roślinne, zwłaszcza rzepakowy i lniany, orzechy włoskie i siemię lniane.

Duża ilość warzyw i owoców zapewni nam odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych witamin. Na wyróżnienie zasługują tu czosnek, cebula, por, brokuły, szpinak, jarmuż, kapusta świeża i kiszona. Są to niestety pokarmy wzdymające, także pacjenci unieruchomieni powinni z nich zrezygnować, aby nie powodować dodatkowego dyskomfortu. Można wtedy posiłkować się innymi bogactwami natury – idealnie sprawdzą się: pomidory, papryka, kiszone ogórki, truskawki, maliny, borówki, jeżyny, wiśnie, cytrusy. Naszą odporność wspierają też inne immunostymulujące składniki diety – kakao, miód, zielona herbata, naturalne przyprawy – zioła, curry, kurkuma, cynamon.

Zdrowe nawyki żywieniowe już przed operacją

Jeśli nasz sposób odżywiania przed zabiegiem ortopedycznym pozostawiał wiele do życzenia, to operacja może stać się świetnym motywatorem do zmian. Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych zaprocentuje utratą kilogramów i polepszeniem stanu zdrowia oraz samopoczucia. Warto skorzystać z pomocy dietetyka, który weźmie pod uwagę wszystkie współistniejące schorzenia, a jadłospis i zalecenia dostosuje do stylu życia pacjenta, rodzaju wykonywanej pracy, preferencji smakowych, umiejętności kulinarnych i zasobów czasowych.