Jeść jajka czy nie? Ile tygodniowo możemy ich zjeść? Czy rzeczywiście podnoszą poziom cholesterolu we krwi? Wokół jajek narosło wiele żywieniowych mitów, w szczególności związanych z cholesterolem.
Jeść jajka czy nie? Ile tygodniowo możemy ich zjeść? Czy rzeczywiście podnoszą poziom cholesterolu we krwi? Wokół jajek narosło wiele żywieniowych mitów, w szczególności związanych z cholesterolem.
Wcześniejsze zalecenia mówiły o spożywaniu 2-3 jaj tygodniowo, później znacznie zwiększono ten limit, kiedy przeprowadzono szereg badań udowadniających, że spożycie jaj nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi lub nawet podnosi jego korzystną frakcję – HDL. Były to jednak badania na małych grupach i przeprowadzone w krótkim czasie.
W 2019 roku naukowcy z uniwersytetu medycznego w Chicago opublikowali wyniki badania, w którym brało udział prawie 30 000 osób, a średni czas obserwacji to 17,5 roku. W tym czasie stwierdzono 5400 incydentów chorób sercowo – naczyniowych i 6132 zgony. Wśród incydentów chorób sercowo-naczyniowych zanotowano 1302 udary i 1897 zawałów serca.
Obliczono, że dodatkowe spożycie 300 mg cholesterolu dziennie wiązało się ze wzrostem ryzyka incydentów chorób sercowo-naczyniowych o 17% i zgonów z innych przyczyn o 18%. Dodatkowe spożywanie połowy jajka (93 mg cholesterolu) dziennie wiązało się ze wzrostem ryzyka incydentów i zgonów odpowiednio o 6% i 8%. Autorzy tego badania postawili tezę, że spożywanie 1 jajka dziennie jest bezpieczne i może być spożywane także przez osoby chore na cukrzycę typu 2 oraz osoby z nadwagą.
W okresie wielkanocnym spożycie jaj jest zazwyczaj wyższe niż zwyczajowo. Jeśli przez dwa dni świąteczne ich spożycie będzie większe, nie wpłynie to na nasz poziom cholesterolu we krwi. Warto jednak pamiętać, że cholesterol w dużych ilościach występuje też w tłustym nabiale (zwłaszcza maśle) oraz tłustych mięsach i wędlinach, a świętowanie zazwyczaj nie ogranicza się jedynie do dwóch dni.
Jeśli dodatkowo podczas spotkań przedświątecznych, a także zjadając nadwyżki przygotowanego jedzenia już po zakończeniu świąt, dostarczymy do organizmu za dużo dodatkowych kalorii i cholesterolu to nie będzie to obojętne dla naszego samopoczucia i zdrowia. Pamiętajmy zatem o umiarze w jedzeniu i świątecznej aktywności np. spacerze.
Kurze jaja to niewątpliwie produkt bogaty w wiele składników odżywczych.