Organizm człowieka dobrze sobie radzi z usuwaniem kwasu moczowego – 70% jest wydalane przez nerki, a 30% przez jelita. Niestety przy wyższych stężeniach kwasu moczowego we krwi nie jest on usuwany w wystarczającej ilości. Optymalne stężenie kwasu moczowego we krwi wynosi < 6 mg / dl (American College of Rheumatology).
Za pomocą odpowiedniej diety możemy obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi i tym samym zapobiegać ostrym napadom dny moczanowej i jej nieodwracalnym konsekwencjom – powikłaniom stawowym i nerkowym.
Żywność a zawartość puryn i poziom kwasu moczowego
Postępowanie dietetyczne w hiperurykemii i dnie moczanowej to przede wszystkim kontrolowanie spożycia puryn, które na drodze przemian metabolicznych powodują powstawanie kwasu moczowego. Puryny mogą pochodzić z pożywienia (2/3) oraz z naszych własnych tkanek (1/3). Dodatkowo osoby z nadwagą i otyłością powinny obniżyć masę ciała.
W opracowaniach naukowych i literaturze wartość podana w tabeli przy produkcie oznacza ile mg kwasu moczowego powstanie w naszym organizmie po spożyciu 100 g danego produktu i jest to zależne od zawartości puryn.
Zalecenia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej
Grupa dozwolonych produktów w hiperurykemii i dnie moczanowej jest bardzo duża. Podstawą takiej diety powinien być chudy nabiał, jaja, warzywa i owoce, produkty zbożowe, ziemniaki, oleje roślinne i orzechy. Mięso oraz dozwolone ryby powinny być spożywane okazjonalnie.
Napoje
- Wypijanie ponad 3 litrów płynów dziennie, głównie wody, przeciwdziała nadmiernemu zagęszczeniu moczu i powstawaniu kryształów kwasu moczowego w nerkach. Należy też pamiętać o wypiciu 1-2 szklanek wody bezpośrednio przed snem.
- Kawa, herbata i kakao – puryny, które są w nich zawarte nie są rozkładane do kwasu moczowego, czyli są to bezpieczne produkty.
- Wysokie spożycie kawy powyżej 5 porcji zmniejsza stężenie kwasu moczowego i ryzyko dyny moczanowej, jednak efekt ochronny zaobserwowano tylko u mężczyzn.
- Słodkie napoje mogą zawierać syrop glukozowo-fruktozowy (źródło fruktozy) – konieczne rezygnujemy z nich.
Alkohol
- Podczas spożywania alkoholu dochodzi do zwiększonej degradacji nukleotydów purynowych i zwiększenia puli endogennych, czyli naszych „wewnętrznych” puryn.
- Należy ograniczyć, a najlepiej zrezygnować ze spożywania alkoholu.
- Szczególnie istotny wpływ na poziom kwasu moczowego we krwi ma piwo, które jako jedyny rodzaj alkoholu zawiera w sobie puryny.
- Regularne picie alkoholu zwiększa ryzyko dny o około 30%.
Żywność
- Ograniczenie spożycia wywarów z kości, mięsa i ryb (zupy, galarety) ze względu na przechodzenie puryn do wywaru podczas gotowania.
- Przy bardzo wysokich poziomach kwasu moczowego stosowanie odpowiedniej obróbki termicznej mięsa, czyli gotowanie w dużej ilości wody, ponieważ część puryn przechodzi wówczas do wywaru. Nie wykorzystujemy już tego wywaru podczas gotowania.
- Ograniczenie spożycia cukru, słodyczy, ciast i pieczywa cukierniczego, ponieważ cukier, czyli sacharoza składa się z glukozy i fruktozy, która tak jak puryny może być przekształcana do kwasu moczowego. Co więcej słodycze często zawierają syrop glukozowo-fruktozowy.
- Ograniczenie spożycia soli, ponieważ nadmiar sodu hamuje wydalanie kwasu moczowego przez nerki. Należy rezygnować ze słonych przekąsek – chipsy, paluszki, słone orzeszki oraz ograniczyć dosalanie potraw poprzez zastępowanie soli przyprawami i świeżymi ziołami.
- Włączenie do diety wiśni i czereśni ze względu na zawarte w nich związki fenolowe, chroniące przed napadami dny i łagodzące przebieg jej napadu.
- Ostatni posiłek, ubogi w puryny, należy spożyć 3-4 godziny przed snem.
Inne zalecenia
- Podczas redukcji masy ciała nie stosujemy dużego deficytu energetycznego, a w szczególności głodówek oraz diet niskowęglowodanowych i wysokobiałkowych, ponieważ zwiększa to poziom kwasu moczowego we krwi.
- Niezalecane są forsowne treningi, a aktywność fizyczna o umiarkowanym nasileniu.
- Należy unikać wychłodzenia organizmu, bo przy niskiej temperaturze jest większe ryzyko krystalizacji kwasu moczowego.
- Ze względu na ograniczenie spożycia ryb, warto rozważyć suplementację kwasami omega-3, szczególnie DHA i EPA.
- U większości osób z hiperurykemią obserwuje się niedobór witaminy D, dlatego warto w miesiącach jesienno-zimowych włączyć jej suplementację.
Najważniejsze zalecenia w diecie obniżającej poziom kwasu moczowego
- Zmniejszenie masy ciała w przypadku nadwagi i otyłości.
- Wypijanie 3 litrów płynów dziennie.
- Ograniczenie spożycia produktów o średniej zawartości puryn, a wyeliminowanie o wysokiej.
- Gotowanie zup na wywarach warzywnych.
- Codzienne spożycie produktów mlecznych.
- Unikanie spożywania alkoholu oraz soli, cukru i słodyczy.
- Regularne picie kawy.
- Ograniczenie napojów i produktów bogatych w fruktozę.
- Regularne spożycie witaminy C i innych antyoksydantów w postaci warzyw i owoców, szczególnie wiśni.
Dietę w hiperurykemii i przebiegu dny moczanowej warto wprowadzić we współpracy z dietetykiem, który uwzględni występowanie chorób współistniejących i zalecenia dietetyczne dla tych jednostek chorobowych. Należy też pamiętać, że obniżenie masy ciała, z odpowiednio dobranym deficytem energetycznym, powoduje obniżenie hiperurykemii. Co więcej dietetyk dostosuje dietę do preferencji smakowych pacjenta i jego stylu życia, charakteru pracy, zasobów czasowych i umiejętności kulinarnych.