Słoneczna i bezwietrzna pogoda, idealnie ośnieżony stok, minusowa temperatura, jazda na nartach lub snowboardzie od rana do późnego popołudnia, wieczór przy ognisku z góralskimi pieśniami lub relaks w strefie spa… O takim perfekcyjnym dniu marzy chyba każdy, kto wyjeżdża na zimowe szaleństwo. Jednak co zrobić, aby idealny dzień nie zakończył się na SORze ortopedycznym? Zapoznaj się z radami specjalistów Carolina Medical Center i sprawdź, jak powinien wyglądać przepis na udany pobyt w górach.
1. Zadbaj o pożywne śniadanie
Pierwszy posiłek powinien być lekkostrawny, co zapewni nam lepsze samopoczucie i brak uczucia ciężkości. Dobrym pomysłem będzie: owsianka z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców, makaron z jogurtem, białym serem i owocami, kanapki z chlebem typu graham, chudą wędliną i warzywami lub pieczony kurczak z ryżem i warzywami z wody.
Śniadanie powinno być bogate w węglowodany złożone, które stopniowo uwalniają glukozę, niezbędną do wytwarzania energii i pracy mięśni. Kolejny istotny składnik diety narciarza to białko zapewniające regenerację intensywnie pracujących mięśni – wyjaśnia mgr inż. Daria Topolewska, dyplomowany dietetyk w Carolina Medical Center – Jeśli upłynie dłuższy czas między większym posiłkiem a rozpoczęciem jazdy na nartach, powinniśmy sięgnąć po niewielką przekąskę, np. banana czy wafle ryżowe. Ważne jest także odpowiednie nawodnienie organizmu. Na ok. 1-2 godziny przed zaplanowaną jazdą na nartach powinniśmy wypić 2-3 szklanki płynów, najlepiej wody – dodaje mgr inż. Daria Topolewska.