Święta, to wyjątkowy czas spędzony z najbliższymi, który bez wątpienia cenimy za wspólny czas spędzony z rodziną i jedzeniu pysznych potraw. Jeśli jesteśmy na diecie bez wątpienia jest nam trudniej. Czy powinniśmy zatem zrezygnować ze świątecznych dań? Niekoniecznie, wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach żywieniowych dotyczących przyrządzania i spożywania potraw. Warto również skonsultować świąteczne menu z dietetykiem.
W trakcie Świąt wcale nie musisz rezygnować z ulubionych potraw takich jak pierogi, bigos, barszcz, czy sałatki jarzynowej. Kierując się kilkoma prostymi zasadami możesz sprawić, że świąteczne dania będą nie tylko zdrowsze, ale i smaczne.
- Zamiast smażonych potraw w głębokim tłuszczu staraj się przygotowywać dania w piekarniku, gotować lub dusić.
- Do sałatki i surówek – zamiast tłustych sosów możesz dodać jogurt naturalny lub oliwę z oliwek.
- Zrezygnuj ze śmietany dodawanej do zupy grzybowej czy barszczu.
- Do bigosu zamiast wieprzowiny możesz dodać drób lub przygotować go w wersji wegetariańskiej.
- Zamiast śledzi w śmietanie możesz przygotować je w wersji jogurtowej lub z jabłkiem.
- Do wyrobu pierogów, uszek, czy ciast używaj mąk pełnoziarnistych, zrezygnuj z węglowodanowych wypełniaczy jak chleb, ryż, makaron czy ziemniaki, które zwiększają kaloryczność dań.
- Kompot z suszu przygotuj bez dodatku cukru, unikaj słodkich, gazowanych napoi.
- Oprócz ciast na deser doskonale sprawdzą się również świeże owoce jak: pomarańcze, jabłka, czy mandarynki.
Anna Soliwoda
Dietetyk z Carolina Medical Center