Jak odżywiać się w Święta?

21 grudnia 2018

Święta, to wyjątkowy czas spędzony z najbliższymi, który bez wątpienia cenimy za wspólny czas spędzony z rodziną i jedzeniu pysznych potraw. Jeśli jesteśmy na diecie bez wątpienia jest nam trudniej. Czy powinniśmy zatem zrezygnować ze świątecznych dań? Niekoniecznie, wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach żywieniowych dotyczących przyrządzania i spożywania potraw. Warto również skonsultować świąteczne menu z dietetykiem.

  1. Jeśli dysonujesz czasem przygotuj świąteczne potrawy samemu. Dzięki temu będziesz znał ich skład, a domowe jedzenie smakuje najlepiej. Gdy decydujesz się na zakup świątecznych dań skorzystaj ze sprawdzonego źródła lub dopytaj o sposób przyrządzenia potrawy i składników, z jakich jest wykonana. Unikaj gotowych dań z supermarketów.
  2. Przygotowujesz potrawy świąteczne sam? Postaraj się zachować kontrolę nad próbowaniem potraw w trakcie ich przygotowywania i ograniczyć je wyłącznie do niezbędnego minimum, tak aby później cieszyć się ich smakiem przy świątecznym stole.
  3. Jedz powoli i ciesz się smakiem potraw – nie spiesz się, delektuj się każdym kęsem. Dopiero po około 15-20 minutach od rozpoczęcia jedzenia podwzgórze (ośrodek w mózgu odpowiedzialny za uczucie głodu i sytości) wysyła do żołądka sygnał, że organizm otrzymał wystarczającą mu ilość pożywienia, dlatego im wolniej jemy tym lepiej.
CMC_porady-dietetyka-prosto-na-świąteczny-stół-555x313
  1. Jeśli zależy Ci na zdrowych Świętach dla Ciebie i Twoich bliskich zadbaj, by na stole nie zabrakło świeżych warzyw i owoców. Podane w postaci surówek czy deserów dostarczą błonnika pokarmowego, który zapewni uczucie sytości i usprawni pracę przewodu pokarmowego, mocno obciążonego w okresie Świąt.
  2. Staraj się jeść regularnie i zachowaj odstępy między posiłkami. Nie ucztuj cały dzień – między posiłkami zachowuj 3-4-godzinne przerwy, aby organizm zdążył na spokojnie strawić pokarm.
  3. W przerwach między posiłkami można wybrać się na spacer. Wskazana jest umiarkowana aktywność fizyczna, która nie obciąży organizmu, który będzie trawił spożyte potrawy.
  4. Pamiętaj o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Dzięki regularnemu dostarczeniu wody zjesz mniej oraz dostarczysz minerałów. Unikaj słodkich, gazowanych napojów, które zawierają puste kalorie.
  5. Nie jedz tuż przed snem. Zasypianie z pełnym żołądkiem jest niekorzystne nie tylko dla dobra sylwetki, lecz także dla samopoczucia. Uczucie ciężkości na żołądku zapewne długo nie pozwoli ci zasnąć.

W trakcie Świąt wcale nie musisz rezygnować z ulubionych potraw takich jak pierogi, bigos, barszcz, czy sałatki jarzynowej. Kierując się kilkoma prostymi zasadami możesz sprawić, że świąteczne dania będą nie tylko zdrowsze, ale i smaczne.

  1. Zamiast smażonych potraw w głębokim tłuszczu staraj się przygotowywać dania w piekarniku, gotować lub dusić.
  2. Do sałatki i surówek – zamiast tłustych sosów możesz dodać jogurt naturalny lub oliwę z oliwek.
  3. Zrezygnuj ze śmietany dodawanej do zupy grzybowej czy barszczu.
  4. Do bigosu zamiast wieprzowiny możesz dodać drób lub przygotować go w wersji wegetariańskiej.
  5. Zamiast śledzi w śmietanie możesz przygotować je w wersji jogurtowej lub z jabłkiem.
  6. Do wyrobu pierogów, uszek, czy ciast używaj mąk pełnoziarnistych, zrezygnuj z węglowodanowych wypełniaczy jak chleb, ryż, makaron czy ziemniaki, które zwiększają kaloryczność dań.
  7. Kompot z suszu przygotuj bez dodatku cukru, unikaj słodkich, gazowanych napoi.
  8. Oprócz ciast na deser doskonale sprawdzą się również świeże owoce jak: pomarańcze, jabłka, czy mandarynki.

Anna Soliwoda
Dietetyk z Carolina Medical Center