PoradnikiDieta w procesie leczenia

Dieta w procesie leczenia

29 listopada 2018

To, co jemy, odgrywa bardzo istotną rolę zarówno w prewencji wielu chorób, jak i na etapie terapii oraz regeneracji. Co jeść i jakich zasad żywieniowych przestrzegać, by wspomóc nasz organizm w procesie leczenia?

Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka – może być jednym z kluczowych elementów leczenia i regeneracji organizmu. Oto kilka wskazówek żywieniowych, które pomogą naszemu organizmowi szybciej wrócić do formy.

Pierwszym krokiem powinno być poznanie swojego zapotrzebowania energetycznego, dostosowanego do aktualnych parametrów antropometrycznych, takich jak: płeć, wiek, wzrost, masa ciała, oraz do poziomu aktywności fizycznej. W tym celu oblicz całkowite zapotrzebowanie na energię według wzoru w ramce na sąsiedniej stronie.

Stosuj zbilansowaną dietę

Sposób komponowania codziennej diety powinien opierać się na zasadach zdrowego odżywiania – tak aby organizm miał zapewnioną podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Rozkład makroskładników powinien wynosić:

  • 50% węglowodany – stanowią główne źródło energii dla organizmu, szczególnie istotne dla pracy mózgu, mięśni i szpiku kostnego. Znajdziemy je w produktach zbożowych, nasionach strączkowych, ziemniakach, niektórych warzywach i owocach.
  • 20% białko – wspomaga proces leczenia ran, zapewnia transport tlenu, uczestniczy w namnażaniu się nowych komórek, wytwarzaniu hormonów mających wpływ na przebieg procesów biochemicznych. Źródłem pełnowartościowego białka są mięso, ryby, jaja oraz nabiał.
  • 30% tłuszcze – to kolejne źródło energii dla tkanek i narządów oraz materiał budulcowy. Znajdziemy je w takich produktach, jak oleje, orzechy, ziarna oraz nabiał. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 – są one istotne dla funkcji układu odpornościowego i wspomagania leczenia stawów. Ich źródłem są tłuste morskie ryby: łosoś, śledź, makrela, oraz oleje rzepakowy i lniany.

Dostosuj dietę do etapu leczenia

Przed operacją wskazane jest spożywanie białka pełnowartościowego – jego dobrym źródłem są: mleko i jego przetwory, ryby, mięso, drób oraz jaja. Należy skupić się na tym, aby dostarczać energię adekwatną do aktualnego zapotrzebowania (CPM).

Organizm powinien być przed zabiegiem jak najlepiej odżywiony, gdyż dzięki temu może dojść do skrócenia czasu hospitalizacji oraz przyśpieszenia czasu rekonwalescencji. Warto zatem wykonać podstawowe badania krwi: glukozy na czczo, krzywej cukrowej, cholesterolu, frakcji HDL, LDL, poziomu Fe, Wit D, kwasu moczowego oraz hormonów.

Podczas regeneracji, przy braku przeciwwskazań, należy zwiększyć spożycie białka, dzięki któremu rany pooperacyjne będą się szybciej goiły i poprawi się odporność. Bardzo istotne w procesach leczenia są również witaminy A, B, C i K – ich głównym źródłem są warzywa i owoce. Powinny stanowić podstawę naszego codziennego jadłospisu ze względu na ich przeciwutleniające działanie – mają na celu chronić nasze komórki przed działaniem wolnych rodników. Wspierają też syntezę kolagenu, który jest budulcem skóry i odpowiada za regenerację kości, stawów, ścięgien czy też struktur oka.

Wzór na obliczenie CPM - dzienne całkowite zapotrzebowanie na energię.

W trakcie procesu leczenia powinniśmy również zwrócić uwagę na właściwe nawodnienie organizmu. Woda stanowi główny składnik naszego organizmu i to ona powinna być podstawowym płynem przyjmowanym codziennie w celu uzupełnienia składników mineralnych. Najbardziej polecana jest woda mineralna. Zalecane jest spożycie 35 ml wody dziennie na kg masy ciała.

Bardzo istotnym parametrem w przypadku leczenia ortopedycznego jest zachowanie prawidłowej masy ciała (BMI = 18,5-24,9) oraz jego składu, czyli zawartości tkanki tłuszczowej i mięśniowej. Dla kobiet normy na zawartość tłuszczu w ciele wynoszą między 17 a 30%, a dla mężczyzn między 8 a 20%. W ustaleniu zbilansowanej diety, szczególnie ważnej podczas leczenia, pomoże specjalista – dietetyk, który dostosuje jadłospis do  indywidualnej sytuacji zdrowotnej i preferencji żywieniowych pacjenta.

mgr Anna Solidowa,
dietetyk w Carolina Medical Center