Śniadanie dla maratończyka
7 kwietnia 2019
Przygotowania do maratonu charakteryzują się intensywnymi, coraz trudniejszymi treningami. Dobrze rozpisany plan treningowy to jednak nie wszystko – kluczowe znaczenie ma również zbilansowane odżywianie. Właściwy dobór diety pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu energii podczas treningu, jak i w regeneracji po treningowej.
Co należy zjeść przed maratonem?
- Gotuj posiłki, które sprawdziły się w trakcie przygotowań do maratonu – nie testuj nowych rozwiązań tuż przed startem!
- Zadbaj o regularność spożywanych posiłków, aby nie obciążały układu pokarmowego.
- Spożywaj lekkostrawne produkty w małych porcjach, zawierające skoncentrowane źródło energii.

- Spożywaj produkty bogate w węglowodany, które stanowią główne źródło energii. W czasie intensywnego wysiłku organizm będzie potrzebował przede wszystkim glikogenu, który zgromadzony jest w mięśniach. Dzięki posiłkom bogatym w węglowodany zapobiegniemy wykorzystaniu glikogenu mięśniowego i zachowamy energię w trakcie biegu.
- Nie zapominaj o nawadnianiu organizmu – uzupełniaj płyny przede wszystkim wodą wysokomineralizowaną.
A śniadanie?
- W dniu startowym zjedz z 2-3 godzinnym wyprzedzeniem posiłek o wysokim indeksie glikemicznym: pieczywo z dżemem, makaron, banany, suszone owoce. Przetestuj wcześniej, po jakich produktach czujesz się komfortowo!
- Tuż przed biegiem uzupełnił węglowodany – dobrze sprawdzą się wysokoenergetyczne owoce, czy batony energetyczne.
Odżywianie to bardzo istotny czynnik sukcesu:
Lekceważenie diety może przynieść poważnego konsekwencje dla organizmu. Dobór odpowiedniego planu żywieniowego jest bardzo indywidualną sprawą, dlatego najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który pomoże w dostosowaniu diety do spersonalizowanych celów oraz parametrów – podkreśla Anna Soliwoda, dietetyk Carolina Medical Center.